ECO, BIO & ORGANIC
CERTYFIKATY
ŹRÓDŁO: http://ulicaekologiczna.pl/zdrowy-styl-zycia/etykieta-ma-znaczenie-czyli-co-to-sa-znaki-ekologiczne/
Etykieta to bardzo ważna część każdego opakowania – niejednokrotnie to właśnie ona decyduje o tym, czy konsument zdecyduje się kupić dany produkt, czy wybierze go spośród wielu konkurujących między sobą w danej kategorii. Czy wyobrażamy sobie we współczesnym świecie kupienie produktu bez etykiety?
Chyba tylko wtedy, gdy mamy pod ręką producenta, którego możemy dokładnie wypytać o skład i właściwości jego produktu. A i wtedy okazuje się, że jednak gdzieś jest jakiś znaczek, symbol, logo. No właśnie – na opakowaniach zaroiło się od różnego rodzaju znaków. Niektóre z nich – np. znak Fair Trade (Znak Sprawiedliwego Handlu) stają się na tyle powszechne, że coraz więcej osób bezbłędnie odczytuje ich znaczenie. Ale Fair Trade to zaledwie szczyt góry lodowej, którą stanowią znaki ekologiczne.
CO TO SĄ ETYKIETY EKOLOGICZNE?
Etykiety ekologiczne (znaki ekologiczne, oznaczenia ekologiczne, symbole ekologiczne) to symbole, które mają na celu poinformowanie klienta, że dany produkt w porównaniu z innymi podobnymi produktami mniej szkodzi środowisku naturalnemu. Etykiety ekologiczne nie są więc etykietami w powszechnym znaczeniu tego słowa, a raczej „etykietami w etykietach”, pozwalającymi powiedzieć więcej (dobrego) o danej rzeczy. Nie dziwi więc, że wraz ze wzrostem świadomości ekologicznej konsumentów i modą na tzw. „odpowiedzialne zakupy” producentom zaczęło coraz bardziej zależeć na tym, by móc umieścić na swoich produktach ekologiczne symbole. Posiadanie etykiety ekologicznej to w Polsce już nie fanaberia, ale jeszcze nie standard, wciąż jeszcze raczej ekskluzywny wyróżnik, ale już coraz bardziej powszechny. Dlaczego? Bo perspektywicznie myślący producent wie o tym, że przy obecnym tempie wzrostu popytu na ekoprodukty już niebawem ekologiczne znaki przestaną być tylko (opłacalnym) luksusem, a staną się koniecznością – to po produkty nimi oznaczone będzie sięgać zdecydowana większość świadomych konsumentów.
CO SIĘ KRYJE ZA ETYKIETĄ EKOLOGICZNĄ?
Symbole ekologiczne dzielą się na trzy podstawowe kategorie oznaczeń dla: żywności ekologicznej (zdrowej żywności), produktów ekologicznych i opakowań ekologicznych. W zależności od typu znakowanego produktu stosowane są różne kryteria. I tak, znaki ekologiczne dla żywności mogą wskazywać, że dany produkt spożywczy pochodzi z określonego kraju lub regionu geograficznego, przy jego produkcji szczególnie zadbano o redukcję emisji dwutlenku węgla (gazów cieplarnianych), produkt nie jest testowany na zwierzętach lub przy jego produkcji nie ucierpiały inne organizmy żywe (np. zadbano o bezpieczeństwo delfinów podczas odławiania tuńczyka, sic!) lub gospodarstwo rolne, które wytwarza dane produkty dba o zachowanie bioróżnorodności (np. chroni glebę i łąkę, nie wypala traw, nie zagraża zwierzętom i ptakom żyjącym w tym samym środowisku).
Symbole ekologiczne przeznaczone dla produktów mogą oznaczać, że dany produkt np. nie zawiera freonów, które niszczą warstwę ozonową, produkt pochodzi z upraw biologiczno-dynamicznych, spełnia kryteria unijne w zakresie ochrony środowiska (tzw. Europejski znak Ecolabel, zwany pieszczotliwie „Stokrotką” lub „Margerytką”), pozwala oszczędzać energię lub został wyprodukowany z poszanowaniem idei Sprawiedliwego Handlu (Fair Trade). Opakowania ekologiczne można z kolei oznaczyć jako przydatne do wielokrotnego użytku, wykonane z surowców biodegradowalnych, nadające się do ponownego przetworzenia itd. Niezależnie od powyższego, od każdego produktu oznaczonego jako ekologiczny (czyli posiadającego certyfikat ekologiczny) wymaga się, by:
- proces jego wytworzenia był przyjazny dla środowiska
- na każdym etapie procesu produkcyjnego ograniczono zużycie energii
- został wytworzony z surowców nietoksycznych
- został wytworzony z ograniczonej liczby surowców lub surowców pochodzących z
- recyklingu
- nie był testowany na zwierzętach (dotyczy wszystkich składników produktu)
- opakowanie zostało ograniczone do minimum lub zrezygnowano z niego całkowicie
- opakowanie można wykorzystać ponownie
- produkt nie jest sztucznie postarzany (fizycznie lub moralnie, np. poprzez reklamę
- nowszych jego typów), nowy typ towaru powinien wypierać typ stary w taki sposób, aby
- sztucznie nie dewaluować jego przydatności,
- produkt można wykorzystać ponownie w całości lub w części
- istnieje system zbierania produktów wyeksploatowanych lub ich części.
Chcesz wiedzieć, co oznacza konkretny znak ekologiczny? Czytaj cykl naszych artykułów!
KTO PRZYZNAJE ETYKIETY EKOLOGICZNE?
Ekoznaki mogą nadawać wyznaczone instytucje publiczne lub prywatne, organizacje lub osoby: administracje rządowe, stowarzyszenia przemysłowe, stowarzyszenia handlowe, naukowcy oraz organizacje konsumenckie. Ubieganie się o przyznanie znaku ekologicznego jest dobrowolne, a firma chcąca taki znak uzyskać musi poddać się skomplikowanym procedurom oceny jej ekologiczności. Dlaczego wiec producentom to się opłaca? Bo pozwala nie tylko poprawić wizerunek, ale tez wdrożyć konkretne ekoprogramy, a dzięki nim obniżyć koszty produkcji. Trochę zachodu, ale w gruncie rzeczy czysty zysk.
ETYKIETY EKOLOGICZNE W POLSCE
Polskim oficjalnym znakiem ekologicznym jest EKO-ZNAK przyznawany od 1998 roku przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji. Mogą go otrzymać polskie i zagraniczne produkty, które nie powodują negatywnych skutków dla środowiska naturalnego oraz spełniają szereg kryteriów odnoszących sią do ochrony zdrowia, środowiska oraz ekonomicznego wykorzystania zasobów. PCBC S.A. działa od 1958 roku. Zajmuje się nie tylko badaniem i certyfikowaniem wyrobów, gospodarstw ekologicznych i personelu, tworzy także szkolenia i doskonali kadry w zakresie jakości produktów. Dotychczas certyfikat EKO wydany został ponad 80 razy (najczęściej oznaczano nim wyroby włókiennicze, papiernicze, chemiczne i nawozy).
Etykiety ekologiczne
Kilka powodów, dla których warto kupować produkty oznaczone symbolem ekologicznym:
- Są przyjazne dla Ziemi na każdym etapie swojego życia – począwszy od cyklu produkcyjnego aż po utylizację
- Urządzenia ze znakiem eko zużywają mniej wody i energii niż urządzenia standardowe, mniej hałasują, maja gwarancję producenta na wydłużone działanie, a części zamienne do nich są dostępne jeszcze przez 12 lat od momentu zakończenia produkcji
- Produkty spożywcze są zdrowe, wykonane z naturalnych surowców, niepryskane, każdy etap produkcji jest jawny i możliwy do skontrolowania
- Detergenty są mniej szkodliwe dla zdrowia, nie podrażniają skóry i oczu, nie maja właściwości rakotwórczych, można je bezpiecznie przechowywać.
- Zawsze maja instrukcję właściwego dozowania (zużywasz tyle, ile naprawdę potrzeba).